sofra

   Гастрономите от цял свят от години са привлечени от изкушенията на българската кухня. Трябва да опитате българската кухня заради онези нейни характерни особености, които придават специфичен вкус и аромат на ястията. Българската кухня изкусно комбинира и използва “плодовете на земята”, които “са уловили” българското слънце. Термичната обработка на продуктите и най-вече къкренето на тих огън – запазва техните хранителни качества и прави вкусовите качества на ястието още по-добри. Методите на приготвяне на храната са различни – през годините българите са хапвали и печена, и задушена, и варена, и приготвена в пръстени гювечета храна. Печенето на скара също е широко разпространено, а месото остава вкусно, крехко и сочно.

   Българската кулинария е повлияна от разнообразието на природата и ясно очертаните четири годишни сезона. Зеленчуците, плодовете и подправките обхващат различните сезони и се консумират свежи. По същия начин употребата на месо също зависи от сезона – агнешкото се използва най-често през пролетта, леките меса като пилешко, телешко и вегетарианската храна са предпочитани през лятото. Свинското месо преобладава през зимата. Прясна риба се консумира през цялата година.

Национална ни кухня има три много специални ястия, чиито варианти са уникални и са част от далечното тракийско минало на страната ни: Сирене – бяло саламурено сирене, направено от овче, краве или биволско мляко, което се използва и като отделно ястие, и като част от други такива – например прочутата шопска салата. Кисело мляко – произвежда се също от овче, краве или биволско мляко и няма равно на себе си по целия свят. То е съществена част от много български ястия. Чубрица – това растение, расте на територията на цялата страна и чудесно допълва вкуса на солта.

   Част от идентичността на Българската кухня е изкуството за правене на вино, защото вкусната храна върви добре само с добре подбрани напитки. Белите вина – сухи и сладки, са характерни със своя леко тръпчив вкус и деликатен аромат. Червените вина – от розовите до тъмно червените са гъсти, с аромат, придобит в процеса на зреене.

Аперитивите заемат специално място сред българските напитки. Типичната национална напитка ракия се консумира с множество мезета. Струва си да опитате “горещата” сливова ракия от Троян, пивката отлежала грздова ракия от Сунгурларе и отлежалата ракия от Поморие.

   buy clomid online
buy kamagra online
buy clomid
buy propecia
buy levitra online
buy priligy online
В уютната обстановка на ресторант “Железният светилник”, може да се насладите на традиционната българска и балканска  кухня, на фона на българска и фолклорна музика.

Работно време

mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter mod_jvcounter
27
35
134864
54.156.86.61
1
1